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DIGEST OF SB 83 (Updated January 23, 2020 2:19 pm - DI 87)

Citations Affected:  IC 6-1.1.

Synopsis:  Various property tax matters. Provides that an individual
who is certified as a level one or level two assessor-appraiser, may
serve as a tax representative of a taxpayer before the county property
tax assessment board of appeals, if authorized by the taxpayer on a
form submitted with the taxpayer's notice to initiate an appeal. Provides
that an individual who is certified as a level three assessor-appraiser
may serve as a tax representative of a taxpayer before the county
property tax assessment board of appeals or the Indiana board. Provides
that, if the date 30 days after the due date for delinquent real and
personal property taxes falls on a Saturday, a Sunday, or a holiday,
payment of the delinquent taxes made on the next succeeding day that
is not a Saturday, Sunday, or holiday is subject only to a 5% penalty
rather than a 10% penalty.

Effective:  July 1, 2020.

Niemeyer, Rogers

January 6, 2020, read first time and referred to Committee on Local Government.
January 13, 2020, reported favorably — Do Pass.
January 23, 2020, read second time, amended, ordered engrossed.
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Reprinted
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Second Regular Session of the 121st General Assembly (2020)

PRINTING CODE. Amendments: Whenever an existing statute (or a section of the Indiana
Constitution) is being amended, the text of the existing provision will appear in this style type,
additions will appear in this style type, and deletions will appear in this style type.
  Additions: Whenever a new statutory provision is being enacted (or a new constitutional
provision adopted), the text of the new provision will appear in  this  style  type. Also, the
word NEW will appear in that style type in the introductory clause of each SECTION that adds
a new provision to the Indiana Code or the Indiana Constitution.
  Conflict reconciliation: Text in a statute in this style type or this style type reconciles conflicts
between statutes enacted by the 2019 Regular Session of the General Assembly.

SENATE BILL No. 83

A BILL FOR AN ACT to amend the Indiana Code concerning
taxation.

Be it enacted by the General Assembly of the State of Indiana:

1 SECTION 1. IC 6-1.1-15-17.3, AS AMENDED BY P.L.232-2017,
2 SECTION 23, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
3 JULY 1, 2020]: Sec. 17.3. (a) As used in this section, "tax official"
4 means:
5 (1) a township assessor;
6 (2) a county assessor;
7 (3) a county auditor;
8 (4) a county treasurer;
9 (5) a member of a county board; or

10 (6) any employee, contract employee, or independent contractor
11 of an individual described in subdivisions (1) through (5).
12 (b) Except as provided in subsection (c), a tax official in a county
13 may not serve as a tax representative of any taxpayer with respect to
14 property subject to property taxes in the county before the county board
15 of that county or the Indiana board. The prohibition under this
16 subsection applies regardless of whether or not the individual receives
17 any compensation for the representation or assistance.
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1 (c) Subsection (b) does not:
2 (1) prohibit a contract employee or independent contractor of a
3 tax official from serving as a tax representative before the county
4 board or Indiana board for a taxpayer with respect to property
5 subject to property taxes in the county unless the contract
6 employee or independent contractor personally and substantially
7 participated in the assessment of the property; or
8 (2) prohibit an individual from appearing before the county board
9 or Indiana board regarding property owned by the individual.

10 (d) An individual who is a former county assessor, former township
11 assessor, former employee or contract employee of a county assessor
12 or township assessor, or an independent contractor formerly employed
13 by a county assessor or township assessor may not serve as a tax
14 representative for or otherwise assist another person in an assessment
15 appeal before a county board or the Indiana board if:
16 (1) the appeal involves the assessment of property located in:
17 (A) the county in which the individual was the county assessor
18 or was an employee, contract employee, or independent
19 contractor of the county assessor; or
20 (B) the township in which the individual was the township
21 assessor or was an employee, contract employee, or
22 independent contractor of the township assessor; and
23 (2) while the individual was the county assessor or township
24 assessor, was employed by or a contract employee of the county
25 assessor or the township assessor, or was an independent
26 contractor for the county assessor or the township assessor, the
27 individual personally and substantially participated in the
28 assessment of the property.
29 The prohibition under this subsection applies regardless of whether the
30 individual receives any compensation for the representation or
31 assistance. However, this subsection does not prohibit an individual
32 from appearing before the Indiana board or county board regarding
33 property owned by the individual.
34 (e) The department shall prepare and make available to taxpayers a
35 power of attorney form that allows the owner of property that is the
36 subject of an appeal under this article to appoint a relative (as defined
37 in IC 2-2.2-1-17) for specific assessment years to represent the owner
38 concerning the appeal before the county board or the department of
39 local government finance. A relative who is appointed by the owner of
40 the property under this subsection:
41 (1) may represent the owner before the county board or the
42 department of local government finance but not the Indiana board
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1 concerning the appeal; and
2 (2) is not required to be certified as a tax representative in order
3 to represent the owner concerning the appeal.
4 (f) Notwithstanding any other law, but subject to subsections (b)
5 and (d) and IC 6-1.1-31.7-3.5, an individual may serve as a tax
6 representative of any taxpayer concerning property subject to
7 property taxes in the county:
8 (1) before the county board of that county, if:
9 (A) the individual is certified as a level one or level two

10 assessor-appraiser under IC 6-1.1-35.5; and
11 (B) the taxpayer authorizes the individual to serve as the
12 taxpayer's tax representative on a form that is:
13 (i) prepared by the department of local government
14 finance; and
15 (ii) submitted with the taxpayer's notice to initiate an
16 appeal; or
17 (2) before the county board of that county or the Indiana
18 board, if the individual is certified as a level three
19 assessor-appraiser under IC 6-1.1-35.5.
20 SECTION 2. IC 6-1.1-37-10, AS AMENDED BY P.L.209-2019,
21 SECTION 7, IS AMENDED TO READ AS FOLLOWS [EFFECTIVE
22 JULY 1, 2020]: Sec. 10. (a) If property taxes due and payable are not
23 completely paid on or before the due date, a penalty shall be added to
24 the unpaid portion in the year of the initial delinquency. The penalty is
25 equal to an amount determined as follows:
26 (1) If:
27 (A) the real property taxes due and payable are completely
28 paid on or before the date thirty (30) days after the due date;
29 and
30 (B) the taxpayer is not liable for:
31 (i) delinquent property taxes first due and payable in a
32 previous tax payment for the same parcel; or
33 (ii) a penalty that is owed from a previous tax payment for
34 the same parcel;
35 the amount of the penalty is equal to five percent (5%) of the
36 amount of delinquent taxes.
37 (2) If:
38 (A) personal property taxes due and payable are not
39 completely paid on or before the date thirty (30) days after the
40 due date; and
41 (B) the taxpayer is not liable for:
42 (i) delinquent property taxes first due and payable in a
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1 previous tax payment for a personal property tax return for
2 property in the same taxing district; or
3 (ii) a penalty that is owed from a previous tax payment;
4 the amount of the penalty is equal to five percent (5%) of the
5 amount of delinquent taxes.
6 (3) If subdivision (1) or (2) does not apply, the amount of the
7 penalty is equal to ten percent (10%) of the amount due and
8 payable as of the tax date.
9 A payment received under this subsection shall be applied first to the

10 delinquent tax amount and then to any associated penalties.
11 (b) With respect to property taxes due in two (2) equal installments
12 under IC 6-1.1-22-9(a), on the day immediately following the due dates
13 of the first and second installments in each year following the year of
14 the initial delinquency, an additional penalty equal to ten percent (10%)
15 of any taxes remaining unpaid shall be added. With respect to property
16 taxes due in installments under IC 6-1.1-22-9.5, an additional penalty
17 equal to ten percent (10%) of any taxes remaining unpaid shall be
18 added on the day immediately following each date that succeeds the
19 last installment due date by:
20 (1) six (6) months; or
21 (2) a multiple of six (6) months.
22 (c) The penalties under subsection (b) are imposed only on the
23 principal amount of the delinquent taxes.
24 (d) If the department of local government finance determines that
25 an emergency has occurred which precludes the mailing of the tax
26 statement in any county at the time set forth in IC 6-1.1-22-8.1, the
27 department shall establish by order a new date on which the installment
28 of taxes in that county is due and no installment is delinquent if paid by
29 the date so established.
30 (e) If any due date under this section, or the date thirty (30) days
31 after the due date described in subsection (a)(1)(A) or (a)(2)(A),
32 falls on a Saturday, a Sunday, a national legal holiday recognized by
33 the federal government, or a statewide holiday, the act that must be
34 performed by that date is timely if performed by the next succeeding
35 day that is not a Saturday, a Sunday, or one (1) of those holidays.
36 (f) Subject to subsections (g) and (h), a payment to the county
37 treasurer is considered to have been paid by the due date if the payment
38 is:
39 (1) received on or before the due date by the county treasurer or
40 a collecting agent appointed by the county treasurer;
41 (2) deposited in United States first class mail:
42 (A) properly addressed to the principal office of the county
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1 treasurer;
2 (B) with sufficient postage; and
3 (C) postmarked by the United States Postal Service as mailed
4 on or before the due date;
5 (3) deposited with a nationally recognized express parcel carrier
6 and is:
7 (A) properly addressed to the principal office of the county
8 treasurer; and
9 (B) verified by the express parcel carrier as:

10 (i) paid in full for final delivery; and
11 (ii) received by the express parcel carrier on or before the
12 due date;
13 (4) deposited to be mailed through United States registered mail,
14 United States certified mail, or United States certificate of
15 mailing:
16 (A) properly addressed to the principal office of the county
17 treasurer;
18 (B) with sufficient postage; and
19 (C) with a date of registration, certification, or certificate, as
20 evidenced by any record authenticated by the United States
21 Postal Service, on or before the due date; or
22 (5) made by an electronic funds transfer and the taxpayer's bank
23 account is charged on or before the due date.
24 For purposes of this subsection, "postmarked" does not mean the date
25 printed by a postage meter that affixes postage to the envelope or
26 package containing a payment.
27 (g) If a payment is mailed through the United States mail and is
28 physically received after the due date without a legible correct
29 postmark, the person who mailed the payment is considered to have
30 made the payment on or before the due date if the person can show by
31 reasonable evidence that the payment was deposited in the United
32 States mail on or before the due date.
33 (h) If a payment is sent via the United States mail or a nationally
34 recognized express parcel carrier but is not received by the designated
35 recipient, the person who sent the payment is considered to have made
36 the payment on or before the due date if the person:
37 (1) can show by reasonable evidence that the payment was
38 deposited in the United States mail, or with the express parcel
39 carrier, on or before the due date; and
40 (2) makes a duplicate payment within thirty (30) days after the
41 date the person is notified that the payment was not received.
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COMMITTEE REPORT

Madam President: The Senate Committee on Local Government, to
which was referred Senate Bill No. 83, has had the same under
consideration and begs leave to report the same back to the Senate with
the recommendation that said bill DO PASS.

 (Reference is to SB 83 as introduced.)
           

BUCK, Chairperson
Committee Vote: Yeas 9, Nays 0

_____

SENATE MOTION

Madam President: I move that Senate Bill 83 be amended to read as
follows:

Page 3, delete lines 4 through 9, begin a new paragraph and insert:
"(f) Notwithstanding any other law, but subject to subsections

(b) and (d) and IC 6-1.1-31.7-3.5, an individual may serve as a tax
representative of any taxpayer concerning property subject to
property taxes in the county:

(1) before the county board of that county, if:
(A) the individual is certified as a level one or level two
assessor-appraiser under IC 6-1.1-35.5; and
(B) the taxpayer authorizes the individual to serve as the
taxpayer's tax representative on a form that is:

(i) prepared by the department of local government
finance; and
(ii) submitted with the taxpayer's notice to initiate an
appeal; or

(2) before the county board of that county or the Indiana
board, if the individual is certified as a level three
assessor-appraiser under IC 6-1.1-35.5.".

(Reference is to SB 83 as printed January 14, 2020.)

NIEMEYER
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